W Krakowie koniecznie spróbuj obwarzanków krakowskich

Mają niepowtarzalny smak, prezentują się naprawdę ciekawie, zaś znaleźć je możemy wyłącznie w jednym miejscu w Polsce. O czym mowa? Rzecz jasna chodzi o obwarzanki krakowskie, które na pewno są wizytówką dawnej stolicy Polski i dumą tutejszych cukierników. Z jakiego względu cieszą się tak dużym uznaniem? W jaki sposób produkuje się obwarzanki krakowskie? Czemu goście przybywający do stolicy Małopolski na początku zamierzają spróbować akurat tego specjału?

Obwarzanki krakowskie – o tradycji kilka słów

Historia pieczenia obwarzanków krakowskich sięga aż trzynastego stulecia. W kronikach pierwszy raz opisano je wiek po tym, gdy zauważono, iż jadła je sama królowa Jadwiga – małżonka Władysława Jagiełły. Najpierw jedzono je tylko w czasie przed Wielkanocą, jednak potem na stołach obecne były też w innych sezonach. W piętnastym wieku król Jan Olbracht ustanowił dokument, na mocy którego mieli prawo wypiekać je tylko piekarze z Krakowa. Taką samą rzecz zrobiła pięć wieków później UE, dodając je do spisu wyrobów regionalnych.

Jak wypieka się obwarzanki krakowskie?

Obwarzanki posiadają formę pierścienia z wyraźną spiralną fakturą oraz średnicę w granicach 15 centymetrów. Obwarzanki krakowskie od stuleci wytwarzane są według tej samej receptury. Ich określenie oraz niepowtarzalny aromat są wynikiem obwarzania. Po wyjęciu z garnka obwarzanki krakowskie posypuje się dodatkami – na przykład sezamem tudzież makiem – i piecze.

Nasza siedziba:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]