Domowe kiszonki to nie tylko polski przysmak

Domowe kiszonki to nie tylko polski przysmak

Warzywa kiszone są tak mocno związane z tradycyjną kuchnią polską, że uważamy, iż jest to typowo słowiański rarytas, sporadycznie wykorzystywany w pozostałych regionach świata. Jednakże kiszone przetwory warzywne modne są nie tylko na terenie Europy, ale także w obu Amerykach oraz w Azji. Kwaszonki – zdrowe produkty na naszym talerzu Zgodnie z wiedzą historyków metoda zabezpieczenia pokarmów przez ich zanurzenie w solance, w occie albo w soli, stosowana jest przez ludzi od przeszło czterech tysiącleci….

Więcej

Źródło witamin i minerałów – kilka informacji o kiszonej kapuście

Źródło witamin i minerałów – kilka informacji o kiszonej kapuście

Wyjątkowy smak białej kapusty kwaszonej jest bezsprzecznie częścią polskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem licznych dań i statystyczny Polak stosunkowo często gości ją na talerzu. I popieramy to, ponieważ kapusta kiszona to niesłychanie zdrowa żywność. Kwaszona kapusta – źródło koniecznych składników odżywczych i witamin Kapusta kwaszona, lub kiszona, gdyż tych określeń używa się wymiennie, to jeden z tych wyrobów spożywczych wynalezionych za sprawą dążenia człowieka do znalezienia sposobu na dłuższe magazynowanie pożywienia. W rezultacie poddania…

Więcej

Prosty sposób na dobrą kawę w domu – kapsułki z kawą

Prosty sposób na dobrą kawę w domu – kapsułki z kawą

Duża część z nas nie wyobraża sobie śniadania bez filiżanki gorącej, smakowitej kawy, która w kilka chwil stawia na nogi i przygotowuje na kolejny dzień pracy. Przy dobrej kawie spotykamy się też z przyjaciółmi, podjadając ciastka na mieście i plotkując o kolegach czy dyskutując o ostatnich wydarzeniach w kraju. Napój ten jest nam znany od setek lat, ale nadal pijemy go najczęściej w dwóch wariantach: z mlekiem lub bez. Dlaczego? Ponieważ tak jest szybko i…

Więcej

Bulletproof coffee, czyli kawa z masłem. Czy warto ją pić?

Bulletproof coffee, czyli kawa z masłem. Czy warto ją pić?

Wymyślona w USA „kawa kuloodporna”, czyli bulletproof coffee, to jeden z wielu dietetycznych trendów, który pojawił się w ostatnich latach. Również w Polsce kawa z masłem przewija się przez media społecznościowe – zarówno zwykłych ludzi, jak i gwiazd. Wyjaśniamy, czy warto pić bulletproof coffee, a także jak ją przyrządzić. Skąd wzięła się bulletproof coffee? Bulletproof coffee została wymyślona przez Dave’a Aspreya- blogera, przedsiębiorcę, multimilionera i jednego z twórców biohackingu, czyli wykorzystywania osiągnięć nauki do poprawy…

Więcej

Lecznicze właściwości soku z kiszonych buraków

Lecznicze właściwości soku z kiszonych buraków

Zalety kiszonek Wprowadzenie do swojego codziennego jadłospisu kiszonych warzyw i owoców lub soków z kiszonych warzyw i owoców zalecają lekarze, eksperci żywieniowi, dietetycy i trenerzy personalni. Kiszonki są uznawane za naturalny probiotyk – zawierają bakterie kwasu mlekowego, powstające w wyniku procesu fermentacji. Kwas mlekowy ma szereg zalet i wpływa pozytywnie na cały organizm – oczyszcza go, poprawia naszą odporność i procesy trawienne, reguluje florę bakteryjną w jelitach, obniża poziom cholesterolu, syntezuje wiele witamin. Podczas procesu…

Więcej

Gotowanie dla najmłodszych – warsztaty kulinarne dla dzieci

Gotowanie dla najmłodszych – warsztaty kulinarne dla dzieci

Dzieci lubią asystować nam w gotowaniu – przystrajać ciasta bądź podawać i wybierać składniki. Pragniesz rozwijać zapał kulinarny Twojego malucha? Sprawdź warsztaty kulinarne dla dzieci. Z tego wpisu dowiesz się, jak wyglądają takie zajęcia. Kurs gotowania dla dzieci rozwija pomysłowość małych kucharzy Warsztaty kulinarne dla dzieci są skierowane do pociech w wieku od 6-10 lat. Podczas warsztatów dzieci rozwijają swoją pomysłowość oraz uczą się samodzielności i co najistotniejsze – zdobywają pożyteczne umiejętności. A po prostu…

Więcej

Czym jest food pairing?

Czym jest food pairing?

Mimo, iż przywykliśmy do tradycyjnych połączeń smaków, nie znaczy to, że łączenie ze sobą dań, które na pierwszy rzut oka wcale się wykluczają, nie może dać ciekawych i, co ważne, apetycznych wyników. Przekonujemy się o tym raz za razem. Ogromne oddziaływanie na nasz zmysł smaku miało z pewnością otwarcie się na obce tradycje kulinarne oraz możliwość zakupu nieznanych przedtem w naszym kraju produktów spożywczych. Dzięki temu chociażby połączenie mięsa z egzotycznych sosami owocowymi rzadko już…

Więcej

Ciesz się inną kawą co dnia – o kapsułkach kompatybilnych z Nespresso

Ciesz się inną kawą co dnia – o kapsułkach kompatybilnych z Nespresso

Kapsułki do Nespresso są jednymi z najstarszych w sprzedaży. Zostały opracowane w Szwajcarii już w połowie lat 70-tych XX w. i od tego czasu powoli pozyskiwały kolejnych zwolenników. Współcześnie jest to marka znana na całym świecie, a urządzenia z tym systemem produkuje wiele renomowanych firm. Czy można kupić kapsułki kompatybilne z Nespresso? Postanawiając o kupnie ekspresu działającego na systemie Nespresso, wiele osób obawia się, czy będzie ograniczona wyłącznie do zakupu kawy w kapsułkach od jednego…

Więcej

Zmęczony przemysłowym chlebem? Wybierz rzemieślniczą piekarnię

Zmęczony przemysłowym chlebem? Wybierz rzemieślniczą piekarnię

Chleb to jeden z najważniejszych elementów codziennego jadłospisu. Spożywamy go bardzo dużo, więc najlepiej, kiedy okaże się on pierwszego gatunku. Nic więc dziwnego, że wytwarzane w fabrykach chleby tracą ostatnimi czasy popularność – są niezbyt smaczne, zaś po paru dniach są już nieprzydatne do zjedzenia. Na naszych stołach ostatnio coraz częściej goszczą natomiast chleby wyrabiane klasycznymi metodami oraz niezawierające chemicznych dodatków poprawiających ich trwałość. Czemu dobrze je kupować? Jak one powstają? Jak działa rzemieślnicza piekarnia?…

Więcej

Smacznie i tradycyjnie – Piekarnia Pochopień

Smacznie i tradycyjnie – Piekarnia Pochopień

Smak od 1946 roku – tradycyjna Piekarnia Pochopień Piekarnia Pochopień jest firmą z tradycjami sięgającymi 1946 roku. Utworzona została przez mistrza piekarnictwa Jana Pochopień, który był wiele razy nagradzany za swoje zasługi dla rozwoju handlu i rzemiosła. Szanowany w Krakowie piekarz, który był pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych dał początek istniejącej do dziś piekarni. Pielęgnowanie rodzinnej tradycji i poszanowanie wartości odróżnia Piekarnię Pochopień od konkurencji, stawiając ją wśród najlepszych krakowskich firm piekarniczych. Wyznacznikiem tego jest…

Więcej
1 2