Metoda zaparzania kawa w kapsułkach została opracowana cztery dekady temu temu i powoli pozyskała sobie tysiące miłośników. Ten praktyczny proces umożliwia zaparzenie napoju wysokiej jakości w nadzwyczaj prosty sposób – należy umieścić kapsułkę z kawą w zasobniku w stosownym urządzeniu, napełnić w nim pojemnik z wodą i zaledwie po kilkunastu sekundach można rozkoszować się pobudzającym napojem. Czy można kupić zamienniki kapsułek Tchibo Cafissimo? Istnieje parę systemów takiego parzenia kawy. Ten należący do niemieckiej firmy Tchibo…
WięcejTematyka żywnościowa
Na kursie gotowania zdobędziesz nowe umiejętności kulinarne
Samodzielne przygotowanie potraw we własnym domu ma mnóstwo plusów. Najważniejszym z nich jest zwłaszcza obniżenie wydatków – stołowanie się w domu jest z reguły dużo tańsze niż codzienne korzystanie z oferty restauracji. Radość wynikająca z ugotowania dania osobiście nie jest także bez znaczenia – zwłaszcza, jeśli możemy podzielić się nim z przyjaciółmi czy domownikami. Nie można nie napomknąć także o tym, iż kucharząc samemu jesteśmy świadomi tego, co trafia na nasze talerze, a to okazuje…
WięcejKawa ristretto
Ristretto – co to za kawa? Wiele osób, przeglądając menu kawiarni i popularnych restauracji zadaje sobie to pytanie. Jest to szczególny rodzaj kawy, uwielbiany przez smakoszy. Pozwala na wychwycenie wszystkich nut smakowych konkretnej kawy i delektowanie się smakiem. Dowiedz się, czym dokładnie jest kawa ristretto i jak ją przyrządzić we własnym domu. Czym jest kawa ristretto? Ristretto – jaka to kawa? Kawa ristretto jest najmniejszym wariantem tego popularnego napoju. Wyróżnia ją wyjątkowo mała kubatura i…
WięcejWarsztaty kulinarne – ich różnorodność może Cię zaskoczyć!
Wzięcie udziału w warsztacie kulinarnym to znakomita droga do pozyskania nowych umiejętności – powtórzenie podstaw gotowania, przyswojenie sobie tajników najrozmaitszych przepisów i dobrych technik produkcyjnych. Do kogo adresowana jest usługa? Czy warto skorzystać z warsztatu kulinarnego? Warsztaty kulinarne – nie tylko dla początkujących Zdolności gotowania nie nabywa się w parę tygodni – mistrz kulinarny poświęca wiele lat na zaznajomienie się z sekretnymi recepturami oraz poszerzenie swojej wiedzy. Jeśli pragniesz podążać śladami najlepszych, zapisz się na…
WięcejNajpopularniejsze soki z kiszonych warzyw
Kiszone warzywa wykorzystuje się w rodzimej kuchni od stuleci. Od kilku lat jednakże często mówi się też o zaletach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, zwłaszcza z buraków oraz kapusty. To prawdziwy tzw. superfood, który coraz częściej spotykany jest na półkach marketów w sekcjach z przetworami. Sok z kiszonej kapusty – czy powinno się go pić W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej spożywał zapewne większość z nas. Nasze babcie na własną rękę kisiły kapustę podług rodzinnych…
WięcejKwaszone ogórki – niekaloryczne, smaczne i zdrowe
W sałatce warzywnej, w zupie, na kanapce lub w formie surówki do drugiego dania – kiszone ogórki w polskiej kuchni konsumujemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. I my to popieramy, bowiem kiszonki są zarówno pyszne, jak i zdrowe. Jak przygotować ogórki kwaszone? Kwaszone ogórki to warzywa, które poddano procesowi fermentacji. Ich wykonanie jest nadzwyczaj proste. Stosuje się do tego beczułki z drewna lub pojemne kamienne garnki, w których ogórki razem z przyprawami zalewa się wodą z…
WięcejŻywność ekologiczna – czym różni się od konwencjonalnej?
Od prężnego rozwoju przemysłu żywieniowego, który trwa od zeszłego stulecia, produkty konsumowane przez nas każdego dnia zaczęto standardowo wypełniać rozmaitymi substancjami przedłużającymi ich świeżość. Ale razem z rosnącą świadomością konsumentów odnośnie tego, co jedzą i jakie może to wywoływać konsekwencje dla ich zdrowia, w ostatnim czasie coraz częściej szukają oni wyrobów wytworzonych z eko żywności. Eko żywność – z upraw nie stosujących syntetycznych pestycydów i nawozów Aby jakiś wyrób sprzedawany w naszym kraju mógł tytułować…
WięcejZupa i dodatek do przekąsek w jednym – o barszczu czerwonym
Błędnie jest myśleć, że barszcz czerwony to zupa typowo świąteczna, którą spożywamy przeważnie w czasie Wigilii czy też większych rodzinnych zabaw. W domach, w których zwyczaj spożywania dwudaniowych posiłków wciąż trwa, barszcz czerwony często spotykany jest na stolikach nie tylko pod postacią zupy, lecz również jako uzupełnienie do niektórych dań. Barszcz czerwony – niskokaloryczna zupa na obiad, ale także wyśmienita przekąska Zdaje się, że barszcz czerwony to banalny do ugotowania wywar z buraków, który ogólnie…
WięcejCzy można kupić kapsułki kompatybilne z Dolce Gusto?
Ekspresy oparte na systemie Dolce Gusto na stałe wtopiły się już w pejzaż naszych kuchni. Polaków urzekła nie tylko ich ciekawa, nowoczesna linia, ale przede wszystkim to, iż dają nieograniczony dostęp do fantastycznych gatunków kawy. Konesery tego napoju z czasem zrozumieli, że nie chcą się ograniczać tylko do propozycji jednego producenta, więc na rynku szybko powstał powstało zapotrzebowanie na kapsułek do ekspresu Dolce Gusto. Odpowiedziało na niego parę marek, które zaczęły pomału podbijać serca zwolenników…
WięcejDomowe kiszonki to nie tylko polski przysmak
Warzywa kiszone są tak mocno związane z tradycyjną kuchnią polską, że uważamy, iż jest to typowo słowiański rarytas, sporadycznie wykorzystywany w pozostałych regionach świata. Jednakże kiszone przetwory warzywne modne są nie tylko na terenie Europy, ale także w obu Amerykach oraz w Azji. Kwaszonki – zdrowe produkty na naszym talerzu Zgodnie z wiedzą historyków metoda zabezpieczenia pokarmów przez ich zanurzenie w solance, w occie albo w soli, stosowana jest przez ludzi od przeszło czterech tysiącleci….
Więcej