Zupa i dodatek do przekąsek w jednym – o barszczu czerwonym

Dowiedz się więcej o zakwasie na barszcz czerwony.

Błędnie jest myśleć, że barszcz czerwony to zupa typowo świąteczna, którą spożywamy przeważnie w czasie Wigilii czy też większych rodzinnych zabaw. W domach, w których zwyczaj spożywania dwudaniowych posiłków wciąż trwa, barszcz czerwony często spotykany jest na stolikach nie tylko pod postacią zupy, lecz również jako uzupełnienie do niektórych dań.

Barszcz czerwony – niskokaloryczna zupa na obiad, ale także wyśmienita przekąska

Zdaje się, że barszcz czerwony to banalny do ugotowania wywar z buraków, który ogólnie nie jest dość pożywną potrawą. Tymczasem właśnie jego nieznacznie słodki, a równocześnie kwaskowaty aromat powoduje, iż rewelacyjnie współdziała on z bardzo różnorodnymi smakami. Popularnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest mnóstwo – niektórzy przedkładają ziemniaki, jajko na twardo oraz kiełbasę, pozostali wrzucają weń pierogi z grzybami, mięsem albo kapustą. Barszcz czerwony to znakomite posiłek na obiad, ale też wyśmienita przekąska bądź kolacja na ciepło – gorący kubeczek tej zupy rewelacyjnie podkreśli smak bułki drożdżowej z kapuścianym farszem czy chrupkiego krokieta z pieczarkami.

Warto zaakcentować, iż barszcz czerwony, jeśli nie został zabielony śmietaną, nie jest zupą bardzo tuczącą. Danie to uważane jest za zdrowe, ponieważ dostarcza organizmowi witaminę C i witaminy z grupy B, kwas foliowy, mangan, jak również mnóstwo żelaza, przez co zaleca się je anemikom. Z kolei ze względu na to, iż fundamentem tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a zarazem zwykle zjada się ją z dodatkami zawierającymi znaczne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby, u których zdiagnozowano cukrzycę.

Barszcz czerwony jest najsmaczniejszy na zakwasie z kwaszonych buraków!

Nie ma jednego przepisu na barszcz czerwony – każdy szef kuchni korzysta z preferowanych przez siebie dodatków i w inny sposób przyprawia to danie. Niektórzy wolą barszcz na ostro z dużą ilością pieprzu, drudzy wsypują do niego troszkę cukru, żeby zaakcentować naturalny słodkawy smak buraka. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, jeśli przyrządza się go z użyciem zakwasu. Zupa na bazie zakwasu z kwaszonych buraków ma silniejszy, kwaśny posmak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a przy tym ma więcej istotnych składników odżywczych. Taki zakwas z buraków kwaszonych można rzecz jasna przyrządzać osobiście, jednak proces fermentacji – w zależności od panujących w mieszkaniu warunków – trwa mniej więcej tydzień. Jeżeli jednak raptownie najdzie cię ochota na tę zupę, absolutnie nie musisz na nią czekać – wystarczy, że kupisz butelkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie albo online.

Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]