Źródło witamin i minerałów – sok z buraków i kiszonej kapusty

Więcej informacji o soku z kapusty kiszonej.

Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan ponownie powróciły na polskie stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają także inne, dotychczas mniej znane owoce i warzywa. Kiedy piszemy o leczniczych zaletach fermentowanego jedzenia nie sposób zapomnieć również o napojach takich jak kwas chlebowy, maślanka albo wszelkiego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Szczególnie te ostatnie są warte zainteresowania – pozwalają w nieskomplikowany i błyskawiczny sposób wprowadzić do naszego ciała składniki konieczne dla jego właściwego działania.

Sok z kiszonych buraków i kapusty – jakie składniki w nich znajdziemy?

Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie mnóstwo substancji mających korzystny wpływ na nasze zdrowie. Głównym komponentem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za fermentację. Sok z kapusty, buraków czy inny kwaszonek to też kopalnia witamin. Na uwagę zasługuje w szczególności wysokie stężenie witaminy C – już filiżanka tych soków ma jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się też pić ze względu na zawartość witaminy K i E, witamin z grupy B oraz wysokie nasycenie solami mineralnymi.

Dlaczego warto spożywać sok z kiszonych buraków?

Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, ze względu na obecność bakterii fermentacji mlekowej pożytecznie wpływa na pracę jelit oraz nasz układ odpornościowy. Dodatkowo liczne witaminy usprawniają działalność układu nerwowego, łagodzą objawy szkorbutu, cukrzycy i depresji, jak również pomagają poradzić sobie z wyczerpaniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki winny poza tym sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, jak np. wrzody dwunastnicy czy niestrawność. Stanowią one również tarcze ochronną podczas terapii antybiotykami i wzmacniają apetyt.

Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]