Jeśli szukasz kapusty kiszonej, koniecznie odwiedź tę stronę.
Wyjątkowy smak białej kapusty kwaszonej jest bezsprzecznie częścią polskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem licznych dań i statystyczny Polak stosunkowo często gości ją na talerzu. I popieramy to, ponieważ kapusta kiszona to niesłychanie zdrowa żywność.
Kwaszona kapusta – źródło koniecznych składników odżywczych i witamin
Kapusta kwaszona, lub kiszona, gdyż tych określeń używa się wymiennie, to jeden z tych wyrobów spożywczych wynalezionych za sprawą dążenia człowieka do znalezienia sposobu na dłuższe magazynowanie pożywienia. W rezultacie poddania działaniu fermentacji mlekowej, drobno poszatkowane liście białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez długi okres czasu. Niegdyś spożywanie kapusty kiszonej umożliwiało dostarczenie organizmowi koniecznych minerałów czy witamin, których pozyskanie w chłodne miesiące było zdecydowanie trudniejsze niż obecnie. A trzeba zaakcentować, że kiszona kapusta posiada sporo substancji potrzebnych dla poprawnego działania naszego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz mającej dodatkowo właściwości przeciwbólowe i przeciwgrzybicze, witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, a także witaminy A. W produkcie tym znajdują się też inne konieczne dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (przykładowo B1, B5, B9). Oprócz tego, kwaszona kapusta to źródło między innymi magnezu, błonnika pokarmowego i wapnia. Zarazem to żywność o niskiej wartości kalorycznej, zatem rekomenduje się jej konsumpcję osobom trzymającym dietę.
W jakich potrawach znajdziemy kiszoną kapustę?
Kiszona kapusta na naszych talerzach spotykamy w przystawkach do dań, jak i jako najważniejszy ich składnik. Na surowo z reguły spożywa się ją jako surówkę z marchwią i posiekaną cebulą, która współgra z potrawami z kartofli i ryb, a sporadycznie na słodko – oprószoną łyżeczką cukru. To również artykuł, który cudownie harmonizuje z borowikami oraz mięsem, toteż wykorzystuje się ją w nadzieniu do krokietów, łazanek i pierogów. Naturalnie, bez kapusty kwaszonej nie byłoby najsmaczniejszych polskich dań jak kapuśniak, bigos albo góralska kwaśnica.
Generalnie każda babcia ma swój przepis na kiszoną kapustę, aczkolwiek współcześnie sporadycznie kisi się ją w mieszkaniu, gdyż nie ma już potrzeby składowania jedzenia na czas zimy. Kiszoną kapustę w dużych oraz niewielkich pojemniczkach bez trudu znaleźć można w dowolnym sklepie, a także można złożyć na nią zamówienie przez internet. Polscy producenci mają w swoim asortymencie także ekologiczną kapustę kwaszoną.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]