Chcesz zamówić sok z kapusty kiszonej? Zobacz tutaj.
Kiszone warzywa wykorzystuje się w rodzimej kuchni od stuleci. Od kilku lat jednakże często mówi się też o zaletach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, zwłaszcza z buraków oraz kapusty. To prawdziwy tzw. superfood, który coraz częściej spotykany jest na półkach marketów w sekcjach z przetworami.
Sok z kiszonej kapusty – czy powinno się go pić
W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej spożywał zapewne większość z nas. Nasze babcie na własną rękę kisiły kapustę podług rodzinnych przepisów, a po wykorzystaniu kapusty częstokroć podawały swoim wnusiom szklaneczkę z sokiem, objaśniając, że napój jest niezwykle zdrowy, choć bardzo cierpki. I miały rację! Sok z kiszonej kapusty to zasadniczo bomba witaminowa! Zawiera on bardzo duże ilości witaminy B3, C, E oraz A, a także liczne minerały, jak m.in. żelazo, fosfor oraz miedź. Wielu ludzi ma problem z przyzwyczajeniem się do cierpkiego smaku tego soku, jednak rekomenduje się pić go cyklicznie, bo usuwa toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, usuwa toksyny z organizmu, działa on grzybo- i bakteriobójczo i ma dobry wpływ na pracę żołądka, dzięki czemu może wspomagać proces odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić deficyt witaminy C, co wzmacnia odporność organizmu i zapobiega przeziębieniom. Z uwagi na zawarte w nim żelazo sok z kiszonej kapusty rekomenduje się także osobom cierpiącym na anemię. Rzecz jasna, nawet tak zdrowego napoju nie należy nadużywać – wystarczy wypijać około 250 mililitrów soku na dzień.
A może sok z kwaszonych buraków?
Sok z kiszonych buraków jest drugim odżywczym sokiem, który stosujemy od wieków w kuchni, a który konsumujemy również jako przekąskę. Zawiera on mnóstwo witamin i ma własności antyseptyczne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność: obniża ciśnienie, dobrze wpływa na przemianę materii, a przy tym wyostrza koncentrację. Mimo że buraki cechują się sporą zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go spożywać cukrzycy. Nie rekomenduje się aczkolwiek jego konsumpcji przez osoby borykające się z reumatyzmem albo chorobami nerek, a także kobietom karmiącym piersią i w ciąży.
Jeśli nie posiadasz umiejętności, żeby przygotować soki z kiszonek samemu, możesz kupić je w ulubionym sklepie albo założyć na nie zamówienie wprost w sklepie internetowym producenta. Nie zapomnij jednakże, iż tego typu soki należy przechowywać w chłodzie.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]