Na jednym cm2 skóry dłoni może znajdować się aż 5 milionów bakterii. Gros tych organizmów ma duży potencjał chorobotwórczy – na naszych rękach roznoszą się bakterie, wirusy oraz pasożyty wywołujące groźne choroby. Dlatego mycie rąk jest koniecznością. Za pomocą zwykłego mydła możemy jednak pozbyć się ze skóry maksymalnie 90% bakterii. Zwykle to zadowalający wynik, jakkolwiek w wielu przypadkach konieczne będzie skorzystanie z dużo efektywniejszych preparatów.
Mydło antybakteryjne – zastosowania
Mydło dezynfekujące znajduje szerokie zastosowanie w różnych sferach życia. Często używane jest w placówkach służby zdrowia – przychodniach, szpitalach i gabinetach dentystycznych. Poza tym jego użycie jest niezbędne w gabinetach odnowy biologicznej, gdzie pracownicy mają bezpośredni kontakt ze skórą pacjentów i żyjącymi na niej drobnoustrojami. Po antybakteryjny żel do rąk koniecznie powinni sięgać również pracownicy przemyśle gastronomicznym – w szczególności po przyrządzaniu posiłków z mięsa (głównie z drobiu), jajek oraz mleka, ponieważ te produkty spożywcze, gdy są surowe, nierzadko zawierają pewne ilości bakterii.
Typy płynów do dezynfekcji rąk
Najpospolitszym środkiem do dezynfekcji rąk jest, rzecz jasna, mydło w płynie z dodatkiem substancji niszczących komórki drobnoustrojów – najczęściej jest to alkohol. Preparaty do dezynfekcji rąk występują także pod postacią żelu lub płynu. Zarówno płyn, jak i antybakteryjny żel do rąk można kupić w różnych opakowaniach – małych, mieszczących się w kieszeni spodni albo torebce, lub dużych, przeznaczonych do wykorzystania w dozownikach wieszanych na ścianie, nierzadko przystosowanych do włączania łokciem bądź wyposażonych w fotokomórkę.
Nasza siedziba:
Sklep VerdeAvis.pl
Petrus Serwis Piotr Janas
Staniątki 376
32-005 Niepołomice
Mob.: +48 783-332-495
E-mail:
[email protected]