Zobacz, gdzie zamówić ogórki kwaszone.
W sałatce warzywnej, w zupie, na kanapce lub w formie surówki do drugiego dania – kiszone ogórki w polskiej kuchni konsumujemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. I my to popieramy, bowiem kiszonki są zarówno pyszne, jak i zdrowe.
Jak przygotować ogórki kwaszone?
Kwaszone ogórki to warzywa, które poddano procesowi fermentacji. Ich wykonanie jest nadzwyczaj proste. Stosuje się do tego beczułki z drewna lub pojemne kamienne garnki, w których ogórki razem z przyprawami zalewa się wodą z solą, a następnie zostawia się je na przynajmniej 14 dni w chłodnym miejscuna tak długo, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Miłośnicy niezbyt kwaśnych kiszonek mogą spożyć ogórki już po kilku dniach – takie ogórki zwiemy „małosolnymi”. W podstawowym recepturze do solanki wraz z ogórkami dorzuca się koper i czosnek, lecz smak ogórków kiszonych można podkręcić też innymi przyprawami, między innymi liśćmi laurowymi, ziarnami gorczycy albo kawałkami chrzanu. Rzecz jasna nie wszyscy mają czas ani dostatecznie miejsca w kuchni, by samemu przyszykować takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje również spiżarką albo piwnicą, w której może przechowywać przetwory w dużych ilościach. Nie oznacza to jednak, że jest się zmuszonym zrezygnować z ogórków kiszonych – w każdej chwili możemy nabyć je w markecie na wagę bądź w wygodnych opakowaniach, np. w workach z folii czy w kubełkach z uchem, które bez trudu da się przechowywać w lodówce.
Czy należy spożywać ogórki kiszone?
Od setek lat wiadomo, że sfermentowane warzywa zbawiennie oddziaływają na nasz organizm. Dzieje się tak, bo razem z kiszonkami konsumujemy pożyteczne kultury bakterii, które korzystnie oddziaływają na florę przewodów pokarmowych oraz obniżają ich pH, wspierając w ten sposób proces trawienia. Jednak na tym nie koniec! Kiszone ogórki nie są kaloryczne (to ledwie 12 kcal na 10 dag), a zarazem zawierają między innymi witaminę A, E i C, witaminy z grupy B, a także mnóstwo minerałów potrzebnych do właściwego funkcjonowania organizmu, to np. magnez, wapń, żelazo, miedź i potas. A co z zalewą po kwaszonych ogórkach? Jeżeli uwielbiamy kwaskowate smaki, polecamy nie wylewać jej po spożyciu kwaszonek. Lepiej dodać ją do zupy ogórkowej bądź wypić, ponieważ w miarę kwaszenia składniki odżywcze przechodzą częściowo do soku. Trzeba jednak podkreślić, na kwaszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kiszonkach znajduje się bowiem pokaźna ilość soli.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]